Josef Novotný - námořník

Tisk
Josef Novotný - námořník

NÁMOŘNÍK PEPEK (kuchař je na lodi skoro nejdůležitější)

 

Josef Novotný má dnes v Semilech vyhlášenou hospodu U Námořníka, kterou zná v širokém okolí snad každý. Pak postupně přešel na stevarda, po letech až na šéfstevarda. „Člověk se na lodi propracuje létama a praxí, ale každý začíná od píky. I kapitán,“ říká. A co se vaří na lodi? Prý všechno. Knedlo-vepřo-zelo, svíčková, minutky, moučníky… Naposledy jel v třiadevadesátem do Japonska. Kuchyň se takřka na všech lodích nachází až úplně nejníž, takže mnohdy kuchaři nevidí ven.

 

Den kuchaře na lodi popisuje prostě: „ Vstává se tak o tři čtyři hodinky dříve než ostatní. Nejdřív se peče chleba, připravuje snídaně, pak je hned příprava na oběd, dvě tři hodinky pauza a zase večeře… Když si to umíte zorganizovat, docela to jde.“ Kuchař je podle něj na lodi důležitá postava a šéfkuchař si mnohde vysloužil postavení skoro jako důstojníci… A kdyby se naskytla příležitost? „Jo, už jsem o tom několikrát uvažoval, asi bych jel… Spíš takhle, asi někdy ještě určitě pojedu…“

Copyright © Hospůdka U Námořníka.Všechna práva vyhrazena.